Nalewka gruszkowa

Nalewka gruszkowa tocokocham.com
Nalewka gruszkowa wymaga wiele cierpliwości. Owoce gruszy niezwykle wolno oddają swój aromat, przez co powinny macerować się przynajmniej rok. Tyle samo zamknięta w szkle powinna odstać przed pierwszą degustacją. Dopiero po dwóch latach nabiera właściwego aromatu. Alternatywą w celu szybszego wydobycia aromatu gruszek jest wymieszanie ich z gorącym syropem i dopiero na ciepło połączenie z alkoholem. Można w ten sposób skrócić czas oczekiwania na gotową nalewkę gruszkową. Zamiast 2 lat będzie więc tylko 7 miesięcy do degustacji.

Składniki:
? 1 kg gruszek
? 300 g cukru
? 1/2 szklanki wody
? 7 goździków
? 1 laska wanilii
? kawałek kory cynamonu
? 1 litr spirytusu
Wykonanie:
? Zagotować wodę z cukrem, pogotować 2-3 minuty.
? Umyte gruszki pokroić w kostkę razem z gniazdem nasiennym, ogonki odrzucić.
? Gruszki wrzucić do gorącego syropu i dokładnie przemieszać. Przełożyć do słoja.
? Do ciepłych gruszek wlać spirytus, dodać pokruszony cynamon, przeciętą na pół wanilię i goździki.
? Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 2 miesiące w ciepłe, ciemne miejsce.
? Po upływie 2 miesięcy zlać nalew i przecedzić go przez gazę złożoną na kilka warstw.
? Nalewkę rozlać do butelek i odstawić na 6 miesięcy, najlepiej do piwnicy.
Nalewka gruszkowa tocokocham.com
Nalewka gruszkowa tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: