Beza Pavlova z kiwi

Beza Pavlova z kiwi tocokocham.com
Słodycz bezy wysuszonej na zewnątrz, mokrej i ciągnącej w środku, została zneutralizaowa przez zielony, kwaskowy mus z owoców kiwi. Dodatek lekko posłodzonej bitej śmietany powoduje, że smaki słodki i kwaśny wzajemnie się uzupełniają, co daje idealne połączenie.
Składniki:
Beza
? 6 białek
? 300 g cukru
? 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
? 2 łyżeczki octu winnego
Mus z kiwi
? 6 kiwi
? 1 łyżka cukru pudru
Bita śmietana
? 1 l śmietanki 30%
? 4 łyżki cukru pudru
? 2 kiwi pokrojone w półplasterki
Wykonanie:
Beza
? Białka ubić na sztywno.
? Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając.
? Masa ma być sztywna i nie spadać z łyżki.
? Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
? Sztywne białka rozłożyć na narysowane na papierze do pieczenia koło o średnicy ok. 25 cm, boki podnieść do góry tak, aby powstała miska. Prawidłowo ubite białka ładnie się kształtują i zachowują nadany im kształt. Beza trochę urośnie, należy więc zostawić ok. 2 cm wolnego miejsca na obwodzie.
? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st.C i piec przez 30 minut.
? Zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i suszyć bezę przez 2,5 godziny.
Mus z kiwi
? 6 sztuk kiwi obrać i pokroić, po czym zmiksować z cukrem pudrem.
? 2 sztuki kiwi obrać i pokroić w półplasterki.
Bita śmietana
? Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem.
? Na upieczony bezowy blat wylać mus z kiwi, trochę zostawić do dekoracji. Krem ma wejść do dołka utworzonego podczas modelowania białek przed pieczeniem.
? Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, polać ją resztką zielonego musu i udekorować plasterkami kiwi.
Beza Pavlova z kiwi tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: