Łazanki z młodą kapustą

Łazanki z młodą kapustą tocokocham.com
Młoda kapusta leżała sobie na straganie i prosiła się o kupno. No więc kupiłam i pierwsza myśl, jaka mi przyszła do głowy, to łazanki z kapustą, moje ulubione danie z dzieciństwa. Jest jarskie, ale dodatek podsmażonego boczku podkręci tylko smak łazanek. No i mamy prosty w przygotowaniu, do tego pyszny, sycący i pachnący wiosną obiad.
Składniki:
? 400 g makaronu łazanki
? 1 mała młoda kapusta
? 1 marchewka
? 1 cebula
? 2 łyżki sosu sojowego
? 5 łyżek oliwy
? sól, pieprz do smaku
? 1 łyżeczka majeranku
Wykonanie:
? Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu.
? Kapustę drobno pokroić, cebulę obrać i posiekać, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
? Rozgrzać oliwę i zrumienić cebulę, dodać marchewkę, podsmażyć.
? Dodać kapustę, podlać 1 szklanką wody, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym. Dusić ok. 20 minut do miękkości warzyw.
? Do kapusty dodać ugotowany makaron i przemieszać.
Łazanki z młodą kapustą tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: