Wprawdzie kuchnia działa dopiero na pół gwizdka, ale już coś tam udaje się powoli wyczarować. Po dość długiej przerwie witam więc Was pysznym ciastem serowym z wiśniami po japońsku. Dlaczego po japońsku? Bo Japonia to kraj kwitnącej wiśni i chociaż nie użyłam kwiatów, to godnie zastąpiły je owoce. A dodatkowo biszkopt w tym cieście zawiera japońską zieloną herbatę Matcha. Pieczone połowicznie, bo tylko biszkopt, reszta bez pieczenia, na zimno. Serniczek jest wyjątkowo puszysty i rozpływa się w ustach, a najlepsza jest… wisienka na torcie.
Składniki:
Biszkopt z zieloną herbatą
? 4 jajka
? 3/4 szklanki cukru
? 3/4 szklanki mąki pszennej
? 1 łyżeczka zielonej herbaty Matcha w proszku
? po 3 łyżeczki wody i oleju
Masa serowa
? 1 kg sera mielonego dobrego gatunku – u mnie Piątnica
? 500 ml śmietany 30%
? 1 szklanka cukru pudru
? 6 łyżeczek żelatyny w proszku na 3/4 szklanki wody
? 2 małe puszki frużeliny wiśniowej
Wykonanie:
Biszkopt
? Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając.
? Wrzucić żółtka i delikatnie ubić.
? Mieloną herbatę dokładnie rozprowadzić najpierw w wodzie, potem wymieszać z olejem. Dodać do ubitych jajek i lekko ubić.
? Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką nie ubijając.
? Masę wlać do odpinanej tortownicy o wymiarach 25×40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Nie smarować boków.
? Piec w 170 st.C przez 25 minut.
? Po wystudzeniu wyjąć biszkopt z tortownicy i wyłożyć ją nowym papierem do pieczenia. Jeśli biszkopt jest nierówny, można go przyciąć.
Masa serowa
? Żelatynę zalać zimną wodą w takiej ilości, aby przykryła proszek i wymieszać.
? Zimną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na gęstą masę.
? Mielony ser zmiksować aby go napowietrzyć, po czym połączyć z ubitą śmietaną.
? Do żelatyny wlać wrzącą wodę, dopełniając szklankę do 3/4 wysokości i dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Wystudzić.
? Do masy serowej wlać żelatynę, wymieszać szybko i dokładnie.
? Masę wylać na przygotowany biszkopt i wyrównać wierzch.
? Frużelinę wyłożyć łyżeczką na wierzch ciasta, po czym delikatnie przemieszać wiśnie z serem.
? Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.