niedziela, 27 listopada 2016

Chleb z naczynia- szybko i pysznie



Nie wiem co Wam przypomina smaki dzieciństwa ale dla mnie w pierwszej dziesiątce jest swojski chrupiący chlebek. Tak, jeszcze kilkanaście ;)lat temu można było kupić owy nawet w sklepie ale nie dziś... Chleb, który przedstawiam nazywam wiejskich tudzież dożynkowym wg mnie tak własnie wygląda. Okazały z mocno chrupiącą skórką. Po trzech dniach jest jeszcze pyszny. Jeden z moich ulubionych. Zapraszam...
 
Skala smaku 10/10 z podanych składników można podzielić ciasto na dwa bochenki (jak na poniższy zdjęciu) zrobić to po wyjęciu z lodówki. Można też zrobić 3 nacięcia nożem bezpośrednio przed włożeniem chleba do piekarnika. Moje naczynie przy jednym bochenku to 5,3 litra. 
Najlepszy z masełkiem czosnkowym-własnej roboty oczywiście:)





  •  
  •  



  • 550g mąki pszennej -  typ 650
     200g mąki żytniej - typ 1200
     1 czubata łyżeczka soli
     1 łyżka oliwy 
     25g świeżych drożdży
     1 łyżeczka cukru
     2  i 1/3 szkl. ciepłej wody - nie gorącej!
      1 szkl. dowolnych ziaren - nie trzeba 



    1.Drożdże wkruszyć do szkl.zasypać łyżeczką cukru, a następnie zalać 1/3 ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia.





  • 2. Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę/olej,2 szkl.(pełne) cieplej wody, rozczyn z drożdży oraz ewentualnie ziarna. Wymieszać dokładnie dużą łyżką - ewentualnie można pomóc sobie rozrabiając ręką. Ciasto jest bardziej luźne niż gęste ale takie ma być- nie dodawać więcej mąki.

    3. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto bardzo powiększa swoją objętość

    4. Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić do rąk. Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. 

    5. Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220C - nie można wstawiać zimnego szkła do nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Naczynie można lekko podsypać mąką by chleb się nie przykleił do spodu.

    Przykręcić piekarnik do 195C i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut - w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 20 minut - chleb upieczony jest wtedy, gdy po postukaniu wydaje głuchy odgłos.Dwa bochenki pieczemy na początku 20 min, następnie 15 min.

    Wyjąć naczynie z piekarnika. Wyciągnąć z niego chleb. Studzić na metalowej kratce, aby dobrze odparował- WAŻNE!!





  • 2 komentarze:

    1. Jestem ciekawa smaku tego chleba. :)
      https://jaglusia.wordpress.com/

      OdpowiedzUsuń
    2. Najlepszy i najprostszy jaki robiłam

      OdpowiedzUsuń