czwartek, 24 listopada 2016

Przegrzebki z jajkiem na chips-ie z dyni ,oliwą z czarnej trufli i szafranem

przegrzebki - kotlety
ViolaPassion
Przegrzebki zazwyczaj z czosnkiem , limonką , pietruszką itd.
Tym razem inaczej !!!!
Piękne kotleciki z tak szlachetnego mięska , możemy podać na super przyjęcia , bankiety czy imprezę urodzinową.
Jak dla mnie przystawka PETARDA
Możemy pominąć chips z dyni , który tu gra małą rolę ;-)
Główna nagroda w konkursie kulinarnym
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10207724328776319&id=1536041241

Składniki : 4 osoby
4 muszle Świętego Jakuba
jedno jajko rozklepane w  misce
kilka łyżek bułki tartej
sól , pieprz do smaku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek z czarnej trufli
1 jajko ugotowane w koszulce


Sposób:
Małże otwieramy , delikatnie za pomocą łyżeczki wybieramy całe mięso.
Następnie odrywamy również delikatnie część małży która otacza  dokoła nasze przegrzebki ,myjemy i osuszamy, (część jadalna BIAŁA zobacz zdjęcie)
Muszle myjemy solidnie  i osuszamy , posłużą nam za dekorację .
Następnie , przegrzebki  oprószamy solą i pieprzem  panierujemy w jajku i bułce tartej .
Teraz potrzebujemy troszkę sprytu ponieważ gotujemy jajko w koszulce , następnie staramy się je rozdzielić od biała  już po ugotowaniu .( patrz zdjęcie)
Rozgrzewamy patelnię dodając masło i oliwę z trufli .
Dzięki jej aromatycznemu smaku i zapachowi wyostrzymy smak samej przegrzebki.
Smażymy przegrzebki po minucie na każdej ze stron , w tym czasie powinny usmażyć się na złoty kolor .
Nie polecam smażenie dłużej , ponieważ pozbawimy przegrzebki wilgoci i staną się gumowe .
Czy w panierce czy bez trzymajcie się tej zasady .
Usmażone małże odkładamy na chwilę na ręcznik papierowy , by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Układamy małże  bezpośrednio na muszlę , następnie delikatnie kładziemy nasze żółtko posypujemy szczyptą szafranu.

Całość możemy oprószyć specjalna mieszanką do dań morskich .
Przed podaniem dodajemy kilka kropel oliwy z czarna truflą bezpośrednio na jajko

To wszystko
Smacznego


Korzystając z okazji chciałabym złożyć życzenia swoim kochanym czytelnikom za oceanu.
Którzy obchodzą dziś bardzo ważne święto !!!
Tak bardzo ważne i istotne moim zdaniem  ,powinno być obchodzone wszędzie .
Przez szacunek do jedzenia ,pokorę i wdzięczność, za pożywienie które  mamy w  zasięgu naszej ręki .
Życzę nam  tej sposobności  wszystkim  :-*







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania