piątek, 25 listopada 2016

Zielona fasolka szparagowa zapiekana z pomidorami

Piszę ten post,  podczas kiedy fasolka jest jeszcze w piekarniku. Na chwilę otworzyłam drzwiczki i dobiegł mnie tak fantastyczny zapach, że nie mogę się doczekać, kiedy zacznę jeść :)
To będzie moja kolacja, ale fasolka może spokojnie posłużyć jako dodatek do dania głównego.
Składniki podane są na jedną osobę, jednak jeśli fasolka ma być dodatkiem do obiadu, to taka ilość składników może być odpowiednia dla dwóch osób.



Składniki:
230 gramów fasolki szparagowej mrożonej, pokrojonej (ewentualnie świeża - pokrojona)
1 pomidor śliwkowy
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki kozieradki
szczypta soli morskiej
1 łyżka oliwy z pestek winogron
prażone nasiona sezamu - opcjonalnie


  • Mrożoną fasolkę zalać wrzątkiem na kilka sekund i przełożyć do miski. Dodać oliwę z pestek winogron i wymieszać. Doprawić pieprzem cytrynowym, kozieradką i solą - znowu całość wymieszać
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni - termoobieg
  • Pomidor śliwkowy pokroić w plasterki
  • Fasolkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, a na wierzch ułożyć pokrojony pomidor
  • Całość zapiekać ok. 20-25 minut
  • Można posypać prażonym sezamem (nasiona sezamu przekładamy na blachę i pieczemy do zarumienienia w 200 stopniach)


Podawać, zjadać :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz