listopada 24, 2016

Tarta z dynią, kurczakiem i szpinakiem.

Tarty wytrawne w moim domu goszczą bardzo rzadko, po przygotowaniu tej tarty stwierdzam , że to zdecydowanie ogromny błąd i koniecznie muszę to zmienić!
Jest naprawdę smaczna, polecam!


Składniki na ciasto;
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
1 jajko
1 łyżka śmietany
odrobina soli

Nadzienie;
20 dag mięsa z kurczaka ( u mnie filet pieczony)
20 dag dyni
10 dag szpinaku
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
sól, pieprz,
3 jajka
350 ml śmietany
kawałek sera żółtego (ok 10 dag)
1 łyżka masła
suszony i świeży majeranek

Przygotowanie;
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć nim dno foremki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki. Dynię obrać i pokroić w kostkę , zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości lecz uważać aby się nie rozpadła. Odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę , wrzucić na patelnie wraz z łyżką masła. Dodać pokrojony na mniejsze kawałki szpinak oraz starty czosnek. Doprawić do smaku i chwilę dusić aż cała woda wyparuje.
Kurczaka oraz ser pokroić w kostkę.
W misce wymieszać śmietanę z jajkami oraz wszystkimi przyprawami. Dodać przestudzony szpinak i wymieszać.
Na ciasto wykładać kurczaka i dynię a następnie zalewamy sosem. Po wierzchu rozsypujemy kostki sera żółtego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 40 min. do czasu aż wierzch tarty się zetnie.


Smacznego!

2 komentarze:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger