Pieczeń rzymska z mięsa indyczego.


     Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszną pieczeń rzymską z mięsa indyczego. Danie jest soczyste, aromatyczne, idealne zarówno na ciepło jak i na zimno. Prawdziwa uczta, polecam!


Składniki na pieczeń rzymską z mięsa indyczego: na formę
900 g mięsa indyczego (gulaszowe)
1 jajko
1 namoczona w mleku sucha kajzerka (lub 1/2 zwykłej bułki)
1 płaska łyżeczka soli
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka majeranku
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
2 cebule pokrojone w kostkę i zeszklone na oleju
1 duża ugotowana marchewka
5 jajek ugotowanych na twardo
100 g startego, żółtego sera

     Mięso mielimy w maszynce na grubych oczkach, dodajemy jajko, odciśniętą bułkę, sól, zmiażdżony ząbek czosnku, majeranek, pieprz, zeszklone cebule i dokładnie wyrabiamy (sekret zwartej pieczeni to właśnie dokładne wyrobienie mięsa). 1/3 powstałej masy przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na środku wzdłuż dłuższej krawędzi układamy jajka, a po bokach pokrojoną w słupki marchewkę, następnie boki i wierzch pieczeni wykładamy pozostałą masą mięsną. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 50 minut. Po tym czasie wierzch pieczeni posypujemy startym serem i zostawiamy w piekarniku do czasu, aż ser się rozpuści. Gotową pieczeń wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na około 15 minut, po tym czasie ostrożnie wyjmujemy z formy i podajemy.



Komentarze

Prześlij komentarz