Uwielbiam nadziewane papryki .Najczęściej
jem je surowe w sałatkach i na chlebie ,ale
kto by się nie skusił na tak pięknie wyglądające
danie? .
Składniki: dla 4 osób
4 czerwone papryki ,lepsze są te o cienkim miąższu ,
szybciej się pieką i więcej farszu do nich wchodzi.
500 g mięsa mielonego
ząbek czosnku
100 g ryżu
por ,kawałek
pieprz, sól
Ryż gotujemy na pół miękko ,czyli krócej 10 minut niż
podaje opakowanie.
Podsmażamy pora , tylko chwilkę ,dodajemy zmiażdżony czosnek i smażymy
jeszcze minutę .Dodajemy mięso ,doprawione ulubionymi przyprawami ,mieszamy
z porem i czosnkiem i smażymy ,ale tylko 5,10 minut.Może zostać lekko surowe ,
dopiecze się w papryce i będzie bardziej soczyste.
Dodajemy ryż i mieszamy .
Z papryk odcinamy górną część ,usuwamy gniazda nasienne i napełniamy je farszem.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy z ,,daszkami ‚’ około 25 minut w
180 stopniach .Podajemy gorące.
Kolejne, moje ulubione danie 🙂 Pysznosci
Baaardzo lubię takie papryki : )
ja zawszę duszę papryki,ale muszę spróbować upiec 🙂
Ja się skuszę na pewno 🙂
Robiłam nieraz w podobnej wersji. Uwielbiam! Ach, pieczone papryczki są najlepsze na świecie 🙂 A ten farsz – mniam. Pozdrawiam! 🙂
Też bardzo lubie pieczoną paprykę. Zapraszam serdecznie do akcji 12 potraw na świąteczny stół 🙂
Nie obchodzę świąt ,pozdrawiam.
Pyszne danie! Lubię też chrupać świeżą czerwoną paprykę 🙂
pycha!!
bardzo lubimy i często przygotowuje sezonie:)
U mnie sezon na papryki jest właśnie teraz,pozdrawiam.
Wiesz jak trafić w moje kubki smakowe 🙂
kupiłas mnie tymi paprykami!
bardzo lubię tak nadziane i zapieczone papryki 🙂