KRUPNIK Z RYŻEM


Zdrowy, sycący i rozgrzewający krupnik, ugotowany na domowym wywarze z dużą ilością warzyw korzeniowych i dodatkiem ryżu. Sprawdza się szczególnie o tej porze roku, kiedy po powrocie ze szkoły lub pracy potrzebujemy czegoś pożywnego i lekkiego zarazem. 
Najpierw gotujemy wywar drobiowy, a następnie dodajemy pokrojone warzywa, kaszę i ryż. Dzięki długiemu gotowaniu ryż lekko rozgotuje się i naturalnie zagęści zupę. Nie będzie potrzeby dodawania śmietanki lub blendowania części warzyw.

SKŁADNIKI / 6 porcji
  • 1 ćwiartai kurczaka
  • 2 l zimnej wody
  • 2  marchewki
  • 2 pietruszki
  • gruby plaster selera
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej
  • 3 łyżki ryżu
  • 3 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku
WYKONANIE
  • Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Stawiamy na ogniu, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika do małego i gotujemy około 30 minut (można dłużej). W międzyczasie łyżką cedzakową zbieramy tworzące się szumowiny.
  • Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w plastry. Seler i ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę. Por dokładnie płuczemy, cebulę obieramy. 
  • Wszystkie warzywa oraz kaszę jęczmienną, ryż, listki laurowe i ziele angielskie dodajemy do wywaru mięsnego. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem do smaku. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, przez kolejne 30 minut (powinien lekko pyrkać), aż warzywa będą miękkie, a ryż lekko rozgotuje się.
  • Z zupy wyjmujemy kurczaka oraz por i cebulę. Mięso obieramy ze skóry oraz kości i ponownie wkładamy do garnka. Dodajemy posiekany koperek. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz