sobota, 19 listopada 2016

Ciasto podniebna chmurka

W ubiegłą sobotę świętowaliśmy urodziny mojego taty. Miałam okazję znów trochę pogotować i popiec. Niestety jak to bywa w naszym rodzinnym domu nie ma czasu na robienie zdjęć każdej przekąsce. Ale udało mi się uwiecznić ciasto, które jest niebiańskie. Dlatego otrzymało roboczą nazwę Podniebna chmurka. 

Ciasto proste i pyszne. 


Składniki:

400 g nutelli
2 paczki sucharków takich małych (ok. 200-240 g) - polecam te z Biedronki)
400 ml śmietany 30%
500 g serka mascarpone
1 cukier wanilinowy
1 śmietan fix
2 galaretki rozpuszczone w 750 ml wody
owoce - u mnie wiśnie z nalewki

Rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do wystudzenia. Sucharki kruszymy na drobno. Nutellę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z sucharkami. Wykładamy blaszkę (28x23 tak mniej więcej) i wstawiamy do stężenia do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy mascarpone oraz cukier i śmietan fix. Całość ubijamy i wykładamy na sucharkowy spód. Układamy na wierzchu owoce i wylewamy połowicznie stężoną galaretkę. Całość wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. A potem możemy jeść, jeść i jeść.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz