Ciasto śnieżny puch z limonką

biale-ciasto-na-szklanej-paterze
Ciasto śnieżny puch z limonką

 

W internecie jest mnóstwo przepisów na to bardzo proste ciacho bez pieczenia, ale większość posiada w swoich składnikach sztuczne proszkowe śmietanki, których ja w swojej kuchni nie używam. Ostatnio wypatrzyłam fajny przepis na to ciasto u Ani na blogu Ania gotuje, dziś więc zapraszam Was na ciasto śnieżny puch z limonką. 

Do przygotowania ciasta używamy cytrynowej galaretki, pomyślałam, że jeszcze bardziej podkreślę ten cytrusowy aromat, dodając do ciasta sok z limonki. Ciacho faktycznie jest leciutkie jak puch i pięknie się prezentuje 😊.

 

Kulinarne inspiracje na inne śnieżne puchy

Na blogu znajdziesz również inne przepisy na śnieżny puch

 

kawalek-ciasta-na-talerzu



Ciasto śnieżny puch z limonką
Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm
Składniki
Spód i wierzch ciasta:
  • 1 szklanka wiórków kokosowych + 2 łyżki do obsypania boków
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
Masa serowa:
  • 500 g serka białego z wiaderka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzątku
  • 200 g kremówki 30%
  • sok z 1 limonki


Wykonanie:
Dwie łyżki wiórków odkładamy na później. Do garnuszka wsypujemy szklankę wiórków, dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuszczą. Odstawiamy do przestudzenia, raz na jakiś czas mieszając, aby wiórki się nie posklejały. 
Dół formy wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią połowę wiórków, dociskamy je do dna denkiem od szklanki. Wkładamy do lodówki.
W międzyczasie galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
Ser wkładamy do miski, miksujemy, dodajemy sok z limonki, a następnie dodajemy partiami zimną galaretkę cały czas miksując.
W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno zimną śmietankę. Dodajemy ją do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką. Masę wykładamy na kokosowy spód, uważając aby go nie uszkodzić. Tortownicę wkładamy do lodówki. Gdy masa nieco stężeje ciasto posypujemy kokosową posypką, która nam została. Ciasto z powrotem chowamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie zdejmujemy obręcz i boki obsypujemy 2 łyżkami wiórków kokosowych.
 

biale-ciasto-z-kokosem-na-szkalnej-paterze

Komentarze

Prześlij komentarz