Placek z jabłkami

Placek z jabłkami to ciasto, które zaskakuje nie tylko sposobem wykonania, ale również smakiem. Przepis ten znalazłam w czasopiśmie "Ciasta domowe" i postanowiłam wypróbować, mimo że opis wykonania był niezbyt przejrzysty. Nie żałuję, gdyż odkryłam ciekawy pomysł na klasyczną szarlotkę. Między dwiema warstwami ciasta ukryte są jabłka - niby nic odkrywczego, ale ciasto nie jest kruche, jak w tradycyjnych szarlotkach, a ucierane, choć mąka krupczatka sprawia, że jego konsystencja odbiega nieco od tej w typowych ciastach ucieranych.
Jedyne, co bym zmieniła w poniższym przepisie, to dodałabym nieco więcej jabłek niż jest to widoczne na zdjęciach, choć i taka ich ilość jest doskonale wyczuwalna.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto z jabłkami


Placek z jabłkami

Składniki:

300g mąki krupczatki
125g masła
120g cukru pudru
80g śmietany 18%
3 jajka
3 łyżki domowego cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka bułki tartej
500g startych jabłek (lub więcej, jeśli chcecie, żeby ich warstwa była nieco grubsza)

Placek ucierany z jabłkami

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- do miski przełożyć miękkie masło, żółtka oraz cukier puder i domowy cukier waniliowy, składniki utrzeć na jednolitą, puszystą masę
- do masy dodać śmietanę, wymieszać


- z białek ubić sztywną pianę, dodać ją do masy, delikatnie wymieszać
- na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta
- ciasto podzielić na dwie równe części (przyda się waga kuchenna)
- formę wyłożyć papierem do pieczenia

Ciasto z jabłkami

- na dnie formy rozsmarować jedną z części ciasta
- formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, podpiec przez około 20 minut
- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
- starte jabłka delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku
- wystudzone ciasto posypać bułką tartą, na nią wyłożyć jabłka, wyrównać


- jabłka przykryć drugą częścią ciasta: należy je delikatnie rozsmarować na jabłkach, najlepiej mocząc łyżkę w zimnej wodzie, ułatwi to rozprowadzenie ciasta
- formę z ciastem wstawić ponownie do piekarnika, piec około 40-45 minut do lekkiego zrumienienia i tzw. suchego patyczka
- ciasto po upieczeniu ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem

Ciasto przekładane z jabłkami

2 komentarze:

  1. zaciekawiło mnie to ciasto a raczej jego struktura :) chyba będę musiala wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis :) Smakowicie to ciacho wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.