Pewnie słyszeliście o makaronach firmy Czaniecki. Jest to producent makaronów o bardzo wysokiej jakości. Posiadają również linię makaronów z dodatkiem błonnika owsianego, który bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na makaron pełnoziarnisty penne właśnie od firmy Czaniecki z dodatkiem boczku, brukselki, pieczarek, cukinii, pora w kremowym sosie na bazie śmietanki 30 % i parmezanu. Aby zakupić te makarony zapraszam tutaj: Kup tutaj
porcja dla 2 osób
Składniki:
około 140 g makaronu penne pełnoziarnistego firmy Czaniecki
1/3 cukinii
1 pieczarka
2 brukselki
1/4 pora
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
około 60 g boczku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta cukru
100 ml śmietanki 30%
5 łyżek startego parmezanu
Przygotowanie:
- Czosnek, pora i cebulę drobno posiekać. Cukinię obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki. Brukselkę gotować w osolonej wodzie przez około 5 minut następnie pokroić na ćwiartki. Boczek pokroić na 0,5 cm paski.
- Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Rozgrzać patelnię i wrzucić boczek. Podsmażać go, aż wytopi się tłuszcz następnie dodać wszystkie warzywa oprócz brukselki. Smażyć przez około 6 minut. Dodać śmietankę, natkę i przyprawy. Wymieszać, a następnie dodać brukselkę, ugotowany makaron i parmezan. Wymieszać. Wyłożyć na talerz i posypać parmezanem.
Smacznego! 🙂