czwartek, 17 listopada 2016

Racuchy twarogowe

 Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Szybkie i smaczne a dodatkowo bardzo sycące :) Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Zapraszam!



Racuchy z twarogiem

Składniki:
  • 250g tłustego twarogu
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 120 ml mleka
  • 150g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka c. waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: owoce 
Przygotowanie:
  1. Żółtka wymieszaj z mlekiem, pokruszonym twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Dodaj mąkę i wymieszaj. Ubij pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj z ciastem.
  3. Porcje racuchów kładziemy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony na rumiano.
  4. Odsączamy na ręczniku papierowym. 
  5. Podajemy na ciepło lub zimno z owocami. 
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Hej wykorzystałam Twój przepis na ciasto kakaowe bez jajek i mleka, wyszło pyszne, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało:) polecam inne przepisy 😉

      Usuń
  2. Świetny pomysł na pożywne śniadanie :) Wygląda pysznie, pewnie tak samo smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja najczęściej robię racuchy z jabłkami, tylko robię je z kefirem. Przepis wzięłam z mojego ulubionego bloga kulinarnego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Często robię racuchy, a to dlatego, że mieszam ciasto w blenderze. Dzięki temu ciasto robi się bardzo szybko i jest mniej zmywania.

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz