widzet

czwartek, 17 listopada 2016

Toskańska zupa pomidorowa

Toskańska zupa pomidorowa

Jesienną i zimową porą pogoda nas nie rozpieszcza, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby w naszej kuchni nie sprawić sobie potraw, które przypomną nam odrobinę lata. Tak będzie właśnie dzisiaj, a to za sprawą niezwykle prostej, pachnącej bazylią i mającą słodki smak toskańską zupą pomidorową, która rozgrzeje i nasyci każdego. Nie zwlekajcie i do roboty - przenieście się z nami do słonecznej Toskanii!  

Toskańska zupa pomidorowa

Przepis na 4-6 porcji 

Potrzebujemy:

  • 800g pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 duża bagietka 
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża lub suszona bazylia
  • suszone oregano
  • 1 l bulionu warzywnego - najlepiej z tego przepisu
  • natka pietruszki
  • 150 ml sojowej śmietanki
  • oliwa
  • cukier
  • pieprz i sól
Toskańska zupa pomidorowa

Przygotowanie:


  1. Najpierw przygotowujemy bulion warzywny, wyciągamy z niego ziela angielskie, liście laurowe i zieleninę. Zostawiamy marchewki i pietruszki, które zblendujemy razem z zupą. 
  2. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. 
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy na małym ogniu i dodajemy cukier, aby całość się skarmelizowała. 
  4. Pół bagietki kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli na patelnię. Doprawiamy 1 łyżką suszonej bazylii, lub garścią świeżej oraz 1 łyżką oregano. Wszystko mieszamy ze sobą. 
  5. Drugą połowę bagietki kroimy na kromki i pieczemy lub smażymy, tworząc grzanki do zupy. Możemy je otoczyć w oleju i posypać bazylią. 
  6. Jeśli używamy świeżych pomidorów, to wcześniej obieramy je ze skórki, a następnie kroimy w mniejsze części. Jeśli używamy pokrojonych pomidorów z puszki, odcedzamy je z zalewy. Zalewę wrzucamy do bulionu, a pomidory przysmażamy z cebulą i bagietką na patelni. 
  7. Zawartość patelni dodajemy do bulionu warzywnego, mieszamy ze sobą i blendujemy. 
  8. Na koniec całość zagotowujemy, doprawiamy pieprzem, solą, śmietanką sojową, a także 1 łyżką bazylii i oregano. 
  9. Przed podaniem zupę posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego! 

Maugo&Paszko


Toskańska zupa pomidorowa





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz