TAJSKA UCZTA NA GRILLU TOMYANG BBQ ( tuńczyk, krewetki, dorsz, zupa Tom Yum )

Dziś zabieram Was w podróż tam, gdzie sama marzę, by pojechać – i pojadę!

Kierunek Tajlandia.

tajlandia-mapa-45812149

Na razie będzie to tylko kulinarna podróż po tajskich smakach przeniesiona do mojej krakowskiej kuchni, ale wiem, że już niedługo uda mi się tych tajskich smaków spróbować w tym pięknym kraju.

W tej kulinarnej podróży od niedawna towarzyszy mi się Grill TomYang BBQ (  http://tomyang-bbq.pl/) , który w pierwotnej wersji w Tajlandii pojawił się już ok. 25 lat temu.

tomyang-grill-grill-tom-yang-tom-yang-bbq-tajska-uczta-grill-tajski-ostra-na-slodko-18x

Przez lata udoskonalany i obecnie Grill TomYang BBQ jest europejskim rezultatem dalszego rozwoju azjatyckiego grilla.

Jest to elektryczny grill, który może być używany w domu i na zewnątrz z ceramiczną, nieprzywierającą powłoką.

tomyang-grill-grill-tom-yang-tom-yang-bbq-tajska-uczta-grill-tajski-ostra-na-slodko-19x tomyang-grill-grill-tom-yang-tom-yang-bbq-tajska-uczta-grill-tajski-ostra-na-slodko-20x

Łączy w sobie Grill i Gorący garnek – dzięki czemu w tym samym czasie możemy grillować ulubione przysmaki, jak gotować zupę, bulion albo ulubiony sos.

Urządzenie IDEALNE dla osób ceniących sobie wygodę, czas przygotowania, dbających o linię i ceniących sobie zdrowy styl życia.

Ale nie tylko!

Grill TomYang BBQ jest świetnym pomysłem np. na rodzinne przyjęcie albo wieczorną imprezę ze znajomymi!

Każdy może przygotować na nim swoje ulubione smakołyki biesiadując przy wspólnym stole.

Bo w końcu to wspólne jedzenie jest chyba jedną z najprzyjemniejszych form spędzania czasu, prawda?! ;)

( film pochodzi z oficjalnego profilu Tom Yang na facebooku – KLIK! )

Ja przygotowałam na nim prawdziwą orientalną ucztę i przyznaję bez bicia, ze gdyby nie pełny brzuch, to jeszcze bym posiedziała przy grillu – sama przyjemność patrzeć jak ulubione mięso, warzywa, ryby na Twoich oczach zmieniają swój kolor, kształt , a w rezultacie smak!

Oprócz pysznej Zupy Tom Yum przygotowałam ukochanego tuńczyka oraz krewetki i dorsza.

tomyang-grill-grill-tom-yang-tom-yang-bbq-tajska-uczta-grill-tajski-ostra-na-slodko-27xx

Było lekko, było pysznie, było zdrowo!

Zobaczcie!

pasek

MARYNOWANY TUŃCZYK W SEZAMIE

SKŁADNIKI:

* stek z tuńczyka – ok. 150 g
* czarny sezam – 1 łyżeczka
* biały sezam – 1 łyżeczka
* białko -1 szt
* biały pieprz
* oliwa z oliwek – 1 łyżka
* sok z pomarańczy – ok. 0,5 szkl
* sok z limonki – 1 łyżeczka
* pasta wasabi – 0,5 łyżeczki
* sos sojowy – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Sok z pomarańczy miksujemy z sokiem z limonki, pastą wasabi, sosem sojowym i oliwą z oliwek.

Wkładamy oczyszczonego i pokrojonego w równą kostkę tuńczyka i odstawiamy na ok. 1 minut.

Po tym czasie odsączamy z nadmiaru oliwy, obtaczamy w roztrzepanym białku i ziarnach sezamu , doprawiamy białym pieprzem i grillujemy po kilkanaście sekund z każdej strony na TomYang BBQ.

tomyang-grill-grill-tom-yang-tom-yang-bbq-tajska-uczta-grill-tajski-ostra-na-slodko-24xx

pasek

ZUPA TOM YUM Z KREWETKAMI

SKŁADNIKI:

* bulion z kurczaka – 500 ml
* pomidory koktajlowe – 6 szt
* trawa cytrynowa – 2 szt
* liście kaffiru – 6 szt
* imbir – 6 plasterki
* chili – 1 szt
* pieczarki – 6 szt
* sos rybny – łyżki
* sok z limonki – 4 łyżki
* cukier trzcinowy – łyżka
* pasta chili – 0,5 łyżeczki
* pasta Tom Yum – 1 łyżka
* mleczko kokosowe – 3 łyżki
* świeża kolendra
* krewetki – 6 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do Tom Yang BBQ wlewamy gorący bulion, dodajemy imbir, liście kaffiru i chili – podgrzewamy.

Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki – podgrzewamy ok. 5 minut.

W tym samym czasie na górze grillujemy obrane i oczyszczone krewetki.

Doprawiamy sosem rybnym, cukrem , sokiem z limonki, pastą chili i pastą tom yum.

Wrzucamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i podgrzewamy jeszcze ok. 3 minuty.

Podajemy gorącą ze świeżą kolendrą i grillowanymi krewetkami.

tomyang-grill-grill-tom-yang-tom-yang-bbq-tajska-uczta-grill-tajski-ostra-na-slodko-3x

pasek

GRILLOWANY DORSZ PO TAJSKU

SKŁADNIKI:

* filet z dorsza – ok. 150 g
* czosnek – 1 ząbek
* chili- 1 szt
* pasta tamaryndowa – 1 łyżeczka
* cukier kokosowy – 1 łyżeczka
* sos rybny – 1 łyżeczka
* świeża kolendra

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Czosnek ucieramy z posiekaną chili, pastą tamaryndową, cukrem kokosowym i sosem rybnym.

Smarujemy przygotowane, pokrojone w kawałki filetu z dorsza, odstawiamy na ok.10 minut.

Po tym czasie układamy na grillu TomYang BBQ i grillujemy kilka minut z każdej strony!

Smacznego!

tomyang-grill-grill-tom-yang-tom-yang-bbq-tajska-uczta-grill-tajski-ostra-na-slodko-25xxx

pasek

Jak widzicie urządzenie jest fantastyczne!

Przygotowywanie potraw na nim to sama przyjemność – radość z grillowania jest olbrzymia a zapachy rozchodzą się po całym domu! ( dla mnie to bardzo duży plus! ).

tomyang-grill-grill-tom-yang-tom-yang-bbq-tajska-uczta-grill-tajski-ostra-na-slodko-4xx

Jest bardzo łatwe w obsłudze, wystarczy podłączyć do prądu, ustawić pokrętłem moc i gotowe ( w razie potrzeby tutaj znajdziecie filmy instruktażowe ) i bardzo łatwe w czyszczeniu, dzięki ceramicznej, nieprzywierającej powłoce.

Ps. przed pierwszym użyciem radzę go „przepalić”, gdyż przez chwilę wyczuwalny jest specyficzny dla nowych urządzeń zapach.

tomyang-grill-grill-tom-yang-tom-yang-bbq-tajska-uczta-grill-tajski-ostra-na-slodko-9xx

U mnie spisało się na medal i z wielką przyjemnością będę nim podróżować po tajskiej kuchni do czasu aż uda mi się tam pojechać!

A potem jak wrócę spróbuje przygotować na nim poznane w Tajlandii przysmaki – ciekawe czy dorównam mieszkańcom tego cudownego kraju.

Zobaczcie jak wyglądało moje grillowanie!

Jeśli macie jakieś pytacie dotyczące urządzenia, przepisów – piszcie śmiało – na każde odpowiem.

Wy też możecie je oczywiście mieć!

SKLEP: http://tomyang-bbq.pl/

Polecam z ręką na sercu!

14705652_1792443427689285_8783077763277360959_n

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress