niedziela, 7 lutego 2016

Omlet na bogato


Składniki:
- 4 jajka
- łyżka mleka
- łyżeczka mąki pszennej
- pół awokado
- jeden pomidor
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- szczypior
- mała cebula
- ząbek czosnku
- sól i pieprz 
- łyżka masła

Jajka dokładnie mieszamy z mąką i mlekiem oraz przyprawami, tak aby masa była dobrze napowietrzona. 
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym na patelni maśle. Pomidora sparzyć w gorącej wodzie, obrać ze skóry, pokroić w kostkę oddzielając pestki. Pokrojonego pomidora bez pestek dorzucić na patelnie, smażyć chwilę razem, aż woda z pomidora odparuje. w tym czasie obrać i pokroić w kostkę awokado. 
Gdy woda z patelni odparuje można wrzucić je na patelnie i zalać masą jajeczną. Przez chwilę mieszać zawartość patelni, gdy jajka zaczną się lekko ścinać na wierzch wyłożyć pokrojony w kostkę ser i posypać szczypiorkiem. 
Zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem co jakiś czas odsuwając łopatką brzegi omletu aby nieścięte jeszcze jajka mogły dostać się pod spód. 
Warto mieć w pogotowiu rozgrzany piekarnik, aby dopiec wierzch omletu. Pod warunkiem, że dysponujemy patelnią żeliwną bez plastikowych elementów. Wystarczą dwie minuty w gorącym piekarniku aby omlet był należycie ścięty

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design