środa, 23 marca 2016

Zupa Węgierska

Zupa idealna na jesienne i zimowe wieczory. Mocno rozgrzewająca i sycąca. Po miseczce tej zupy nikt nawet nie spojrzy na drugie danie :)


Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 2 papryki: żółta i czerwona
- ogórek szklarniowy
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 średni ketchup pikantny
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz, chilli, tymianek
- olej do smażenia 
- kostka rosołowa wołowa
- 2 litry wody

Wodę wlewam do garnka, dodaję kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie, gotuję na małym ogniu.

Na patelni mocno rozgrzewam odrobinę oleju, podsmażam mięso na dużym ogniu aż przestanie być surowe. Wrzucam mięso do garnka.
Na patelnię wlewam łyżkę oleju, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Czekam aż cebula się zeszkli. 
Następnie dodaję pokrojoną w paski paprykę, duszę pod przykryciem razem z cebulą. Gdy papryka będzie półtwarda dodaję pokrojonego w kostkę ogórka i duszę jeszcze 5 minut. Przerzucam warzywa do garnka. 
Gotuję wszystko na małym ogniu bez przykrycia ok 30 minut, następnie dodaję ketchup, koncentrat pomidorowy, sól, chilli, pieprz i tymianek. 
Ponownie zagotowuję zupę. Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design