niedziela, 10 lipca 2016

Fit lasagne z cukinią

Może zdjęcie nie jest pierwszej klasy. Robiłam je naprawdę ekspresowo, bo wykańczał mnie głód, a pachniało tak niemiłosiernie pięknie, że aż ręka z aparatem nie raz zadrżała :) zaręczam, że smakuje lepiej niż wygląda, bo jak cukinia, sos pomidorowy, indyk i cała masa najbardziej aromatycznych przypraw może źle smakować? :)
Dlatego smacznego! :)


Składniki:
- 3 spore cukinie
- pół kilograma mięsa mielonego z indyka
- puszka pomidorów
- duża cebula
- 6 ząbków czosnku
- 100 g mozzarelli
- oliwa z oliwek
- oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka ostra (nie podaję proporcji przypraw i ziół, dajcie tyle, aby Wam smakowało, ale nie ich nie żałujcie. Zioła są szczególnie ważne)

Oliwę z oliwek mieszam z dwoma posiekanymi ząbkami czosnku, solą i oregano. Cukinię kroję na centymetrowe plastry, układam na blaszce wyłożonej papierem i smaruję z obu stron mieszanką przypraw i oliwy. wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na 7 minut. 
Cebulę i resztę czosnku siekam i szklę na łyżce oliwy. Dokładam mięso z indyka, zwiększam ogień (aby mięso nie ugotowało się, a ładnie podsmażyło). Gdy mięso jest już gdzieniegdzie złote dodaję pomidory z puszki, słuszną porcję ziół i sól oraz pieprz do smaku. 
Gotuję na małym ogniu aż sos znacznie zgęstnieje. Cała woda z pomidorów powinna odparować. 
Cukinię układam ciasno na dnie naczynia żaroodpornego, następnie daję połowę sosu i pokruszoną mozzarellę. Ponownie układam cukinię, sos, mozzarelle. Zapiekankę zamykam cukinią i kawałeczkami mozzarelli. 
Zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. 

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design