wtorek, 15 listopada 2016

Zebra



Ciasto proste w przygotowaniu, którym zajadałam się będąc dzieckiem kiedy mama piekła je na niedzielny podwieczorek. Nadal je uwielbiam i teraz ja piekę je dla swojej rodziny.

Składniki:

5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oranżady
1 szklanka oliwy

Przygotowanie:

Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać oliwę oraz oranżadę następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać 3 łyżki mąki do drugiej 3 łyżki ciemnego kakao. Ciasto wylewać na przemian . U mnie tortownica w rozmiarze 26. Piec w temperaturze 170stopni 45-50 minut. Po wystudzeniu dowolnie dekorować


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz