wtorek, 15 listopada 2016

Podwieczorek Pani Jesieni - domowy budyń dyniowy

Ostatnio jednym z moich ulubionych podwieczorków jest budyń.
Ciepły, kremowy i słodki.
Dziś w mojej Kuchni zagościła niezwykle jesienna jego wersja.
Najbardziej domowa z domowych i pachnąca cynamonem ;)
Jest to też jedna z moich propozycji wykorzystania dyniowego puree, o którym pisałam ostatnim razem.
Przepyszny budyń dyniowy delikatnie rozjaśni jesienne dni i wypełni buzie słodyczą i ciepłem cynamonu.
Czasem lubię dodać odrobinę mniej cukru i do gotowego budyniu w miseczce dorzucić kostkę czekolady...cudowna, czekoladowa niespodzianka!
Pół przedpołudnia szukałam idealnej konsystencji, a teraz mogę podzielić się tą idealną z Wami :)
Usiądźcie zatem przy stoliku i delektujcie się słonecznym budyniem dyniowym razem z Panią Jesienią :)








































Dyniowy budyń z cynamonem
Potrzebujesz:

  • 2 szkl. mleka
  • 4 łyżki dyniowego puree
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
Sposób przyrządzenia:
1. 1,5 szklanki mleka zagotuj razem z cukrem, masłem, cynamonem, ziarenkami wyłuskanymi z 1/2 laski wanilii i dyniowym puree.
2. W pozostałej 1/2 szklance mleka rozrób mąkę ziemniaczaną i żółtko - mieszaj do uzyskania lekkiej i jednolitej konsystencji.
3. Kiedy dyniowe mleko się zagotuje, zmniejsz ogień na najmniejszy i wlej mieszaniną z mąką i żółtkiem - mieszaj energicznie trzepaczką do czasu zgęstnienia.
4. Podawaj gorący.

Smacznego!









































Pumpkin pudding with cinnamon
Ingredients:
  • 2 glasses of milk
  • 4 tablespoons pumpkin puree
  • 2 tablespoons of sugar
  • 1 tablespoon of butter
  • 1/2 vanilla pod
  • 1/2 teaspoon of cinnamon
  • 1 tablespoon of potato flour or cornstarch
  • 1 egg yolk

Method:
1. Boil 1.5 cups of milk together with the sugar, butter, cinnamon, vanillas seeds got from 1/2 vanilla pod and pumpkin puree.
2. Mix potato flour/cornstarch and egg yolk in the 1/2 cup of milk which left - mix until light and completely combined.
3. Reduce the heat on the lowest when the pumpkin milk boiled, and add a mixture of flour and egg yolk  - mix vigorously with a whisk until the mixture thickens.
4. Serve hot.

Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...