Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 16 listopada 2016

Hummus


Składniki:
  • 425 g ciecierzycy z puszki ( 265 g po odsączeniu )
  • 5 łyżek pasty tahini *
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek, do skropienia
  • pietruszka, do posypania
* aby otrzymać domową pastę tahini zmiksuj 100 g, uprażonego na suchej patelni, sezamu do uzyskania konsystencji pasty

Wykonanie:

1. Ciecierzycę odcedzić i porządnie opłukać.
2. Cieciorkę umieścić w blenderze wraz z pastą tahini, posiekanym ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. Zmiksować na gładką pastę, dodając w międzyczasie ok 2 łyżki zimnej wody.
3. Gotowy hummus przełożyć do miseczki. Skropić oliwą z oliwek. Podawać na świeżym pieczywie posypany posiekaną pietruszką i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Hummus

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz