poniedziałek, 14 listopada 2016

Tort makowy z masą i owocami

Witam w poniedziałek, dziś kolejny PIERWSZY dzień kiedy po raz kolejny należy udać się do pracy. Ja mam na 12... a wy? Ciężko zawsze jest zaczynać kolejny tydzień pracy, ale upragniony piątek już za kilka dni. 
Do piątku na pewno należy osłodzić sobie życie czymś pysznym i słodkim. Właśnie dziś polecam pyszny Tort makowy z masą i owocami. Jest pyszny, prosty i na pewno wam zasmakuje. Polecam spróbować. Na pewno uda się w jakiś dzień wam przygotować ten tort. A jak nie... Można rozłożyć sobie jego przygotowanie na kilka dni.

                       -TRUDNOŚĆ: średnie         -CZAS:         -PORCJE: 16

 Tort makowy z masą i owocami

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka sypkiego maku

MASA

  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 kostka margaryny
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

DODATKI

  • 1 opakowanie migdałów
  • owoce do dekoracji
BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i miksować na wolnych obrotach miksera. Następnie łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec, także łyżką dodać mak. Przełożyć do wysmarowanej margaryną tortownicy i piec w piekarniku ok. 25 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Przekroić wzdłuż na 3 części.
MASA: większość mleka zagotować, w mniejszej wymieszać wszystkie składniki prócz cukru i margaryny. Wymieszane składniki z mlekiem przelać do gotującego się mleka i mieszać do zagotowania się. Kiedy zgęstnieje odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po trochu letniego budyniu. Zmiksować.

Masą przełożyć ciasta. Na wierzch ciasta wyłożyć trochę masy, uprażone migdały i dowolne owoce. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. 
 



 

2 komentarze: