niedziela, 13 listopada 2016

Karkówka pieczona z pieczarkami i papryką



Smaczny i łatwy przepis na karkówkę, przy którym się nie napracujesz a zaskoczysz swoich domowników a nawet gości.

Składniki:

8 plastrów karkówki
500 g małych pieczarek
2 małe papryki kolorowe (czerwona, żółta)
2 małe cebule
przyprawa do karkówki lub po prostu sól,pieprz, słodka papryka, majeranek
masło klarowane lun olej do smażenia
mąka do obtoczenia mięsa
100 ml ulubionego ketchupu+ łyżeczka koncentratu pomidorowego, u mnie łagodny
¾ szklanki ciepłej wody
2łyżki maggi

Przygotowanie:

Przygotowane mięso pokroić na około 1,5cm plastry doprawić, pozostawić na 30minut aby mięso wchłonęło przyprawy. Po tym czasie obtoczyć mięso w mące i obsmażyć na gorącym tłuszczu na rumiano.
Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będzie zapiekane. Na pozostałym tłuszczu kolejno delikatnie podsmażyć cebulę pokrojoną w pół plastry, paprykę pokrojoną w paski oraz pieczarki w plasterki układać warstwami na mięsie. Z wody, koncentratu oraz maggi i ketchupu zrobić zalewę i nią zalać przygotowane mięso. Naczynie przykryć pokrywą i piec 1,5g w 170stopniach. Podawać z ulubionymi dodatkami.




2 komentarze: