wtorek, 14 czerwca 2016

ALOES - WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE (+ PRZEPIS NA KOKTAJL Z ALOESEM)

Chcesz być piękny, zwinny, gibki przez całe swoje życie? Chcesz mieć sprawnie działający system nerwowy i układ odpornościowy? Jeśli tak, to wprowadź do swojej kuchni i kosmetyczki - aloes! On Cię uleczy i upiększy. Działa cuda!

Aloes jest darem od starożytnych Egipcjan. To oni jako pierwsi odkryli niezwykłą moc tej rośliny. Ponoć sekretem urody, wiecznej młodości Kleopatry była aplikacja aloesu na skórę.

Surowy żel z aloesu zawiera witaminy A, C, E i minerały, takie jak: wapń, magnez, cynk, selen, chrom, a także antyoksydanty, błonnik, aminokwasy, enzymy, sterole i, najważniejsze, polisacharydy. 

Aloesowe polisacharydy mają wyjątkowy wpływ na skórę, stawy, mózg, system nerwowy. Ponadto stymulują układ odpornościowy do walki z chronicznymi infekcjami wirusowymi, grzybiczymi i bakteryjnymi. 

Aloes jest pomocny przy wszystkich rodzajach problemów trawiennych i może uleczyć choroby układu trawiennego, typu: zapalenie okrężnicy, wrzody, syndrom jelita drażliwego. Redukuje i rozpuszcza śluz w jelitach, co poprawia wchłanianie składników odżywczych.

Aloes efektywnie niszczy candidię, wspomaga trawienie i odbudowuję florę bakteryjną w jelitach. Polisacharydy z aloesu są przekształcane przez ludzki organizm w oligosacharydy, które pomagają zwalczać poniższe patogeny:

Bordetella pertussius (odpowiedzialny za zachorowanie na koklusz),
E. coli,
Heliobakter pylori,
Streptococcus pneumoniae.

Ta cudowna roślinna wspomaga leczenie nowotworów, zapalenia grzybiczego jamy ustnej, cukrzycy i chorób serca. Podczas badań przeprowadzanych na szczurach, stwierdzono pozytywny wpływ działania aloesu na artretyzm, obrzęki, infekcje grzybicze, chorobę popromienną.

Aloes doskonale nawadnia dzięki obecności hydrogenu i Ormusu. Ponadto utrzymuje w zdrowiu nerki i wątrobę, a przede wszystkim działa leczniczo na wszystkie choroby skóry. 

Zakupując aloes, zadbajmy o to, by był on organiczny. Wybierajmy świeże liście aloesu zamiast butelkowej wersji. 

Żel ze świeżego, surowego aloesu ma delikatnie cierpki smak, ze względu na dużą koncentrację polisacharydów. Aloes jest najlepszy po "filetowaniu". Należy odciąć pożądaną porcję, usunąć kolce i przy pomocy noża, oddzielić żel od skóry aloesu. Tak wydobyty żel możemy użyć jako dodatek do koktajlu, soku, sałatki, salsy, zupy, itp. Aloes świetnie współgra z silnie alkalizującymi produktami i super żywnością, taką jak: pyłek pszczeli, jagody goji, surowe kakao. 

U nas w domu, rośnie kilka krzaczków aloesu. Codziennie stają się one uboższe o liść lub dwa, w celu wydobycia żelu, który trafia do naszego koktajlu lub soku. Poniżej przepis na jeden z nich. 

Składniki: 

7 organicznych liści jarmużu,
2 banany,
garść szpinaku, 
kawałek imbiru wielkości paznokcia,
1 plaster ananasa, 
garść surowych płatków kokosowych,
250 ml wody,
porcja żelu z 2 dużych liści aloesu.

Wszystko miksujemy w blenderze o dużej mocy.

Na zdrowie!




Bibliografia:

D. Wolfe: Superfoods. Berkeley 2009.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz