piątek, 2 września 2016

ODKWASZAJĄCY SOK Z CUKINII

Dziś, z braku zieleniny, powstał sok z dużą ilością cukinii. Daje ona bardzo dużo soku, jest - powiedziałabym -  bezsmakowa, a bardzo ubogaca witaminowo nasz napój. W połączeniu z marchewką i jabłkiem tworzy pyszny, słodki, orzeźwiający, idealny na perfekcyjne rozpoczęcie dnia sok. Moja córcia bardzo narzekała na pomarańczowy kolor, bowiem jest miłośniczką zielonych soków (kto ma dzieci, ten wie, jak ważna jest dla nich barwa napoju i jedzenia :-)). 

Wiele z nas nie docenia surowej cukinii, ba!, nawet nie wie, że można ją spożywać bez poddania obróbce termicznej. Zwykle ląduje w leczo, zupie, na grillu lub w piekarniku. A ja bardzo polecam surowe makarony z cukinii i soki z nią w roli głównej. Tylko w tej formie "wyciągniemy" z niej całe bogactwo witamin i minerałów, a ma ich niemało. Wśród nich: żelazo, potas, magnez, witaminy: A, C, K, B1, B3. Ponadto ma właściwości odkwaszające organizm i wspomaga proces trawienia. Na zdrowie Kochani!


 


Składniki na 800 ml soku:

1/4 dużej cukinii (40-centymetrowej),
2 duże marchewki,
2 małe jabłka,
1 świeży ogórek,
mały kawałek kapusty,
1 łyżeczka oleju lnianego.

Wykonanie: 

Wszystkie składniki na sok wyciskamy kolejno w wyciskarce. Do gotowego soku dodajemy łyżeczkę oleju lnianego. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wyciskamy ze skórą czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Tak, ze skórką. Jeśli jednak masz obawy, że cukinia, która posiadasz była mocno pryskana, lepiej obrać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie wypiłam sok z cukini!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tez dzisiaj wypiłam dużą szklanę soku z cukinii pychota

    OdpowiedzUsuń