sobota, 12 listopada 2016

Sernik malinowy

Po raz kolejny Lidl Polska wysłał do mnie paczkę - niespodziankę.
Znalazła się w niej książka i słodkości oraz ekspandowane ziarna a także miód.
Jak pewnie każdy lubię dostawać takie niespodziewajki i zaciekawiły mnie te ziarna.
Na wierzch sernika posypałam te ziarna właśnie a jest to żyto, pszenica i orkisz a do tego polewa z solonego karmelu i masy kajmakowej.


750 g półtłustego twarogu
350 g jogurtu śródziemnomorskiego
4 jajka
1/2 szk cukru
1 budyń malinowy

3 łyżki solonego karmelu
2 łyżki masy krówkowej kajmakowej
1 szk ekspandowanej pszenicy, orkiszu i żyta

16 herbatników

Formę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie ułożyć herbatniki.
Twaróg zmielić na najdrobniejszych oczkach.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń i jogurt i wymieszać.
Dodać twaróg, wymieszać i ubić z białek pianę.
Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać, wyłożyć na ciastka, rozprowadzić.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni ( na dnie wstawić naczynie z wodą ) i piec sernik około 90 minut.
Potem sernik wystudzić.
Karmel i masę podgrzać w rondelku, posmarować powstałą polewą sernik i posypać ziarnami.
Odstawić do zastygnięcia polewy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.