sobota, 12 listopada 2016

Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem

Ziemniaczana zapiekanka
ViolaPassion

Pomysł na kaloryczny szybki obiad.
"Sobota - dzień kota"
Dzień zazwyczaj wolny od pracy .
Mam na myśli pracę od -do
My mamy , żony wiemy  jednak że sobota to ciąg dalszy codziennych zmagań.
Sprzątanie ,pranie ,gotowanie , zakupy?
Najbardziej "busy" dzień ?
Więc dajmy se na luz .
Przynajmniej dziś ! i na leniwca zróbmy szybki i tani obiad , gotowy już w godzinkę

Składniki:4-6 osób
2.5 kg ziemniaków
300-400 g boczku w plastrach
2 duże cebule
2 garście pieczarek -wedle uznania
3-4 garście żółtego tartego sera
1 szczypior drobno posiekany
pieprz,i odrobina soli
garść natki pietruszki



Sposób:
Ziemniaki obieramy ,kroimy w większe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie ,około 20 minut MUSZĄ BYĆ UGOTOWANE NA PÓŁTWARDO !!!!
W między czasie gdy ziemniaki się gotują . kroimy boczek na średniej wielkości kawałki , i podsmażymy na patelni .-Odkładamy do miseczki

Cebule obieramy i kroimy  wpół  piórka ,smażymy na tłuszczu który uzyskaliśmy z boczku .
Cebuli nie szklimy tylko podsmażamy tak by była krucha dodając troszkę pieprzu.-Odkładamy do miseczki

Pieczarki oczyszczamy z ziemi i myjemy .Kroimy na 4 -6 części i prażymy na czystej patelni bez dodatku tłuszczu. Odkładamy
Gdy ziemniaki są półtwarde ,nagrzewamy nasz piekarnik do temp 180C i odcedzamy ziemniaki za pomocą sitka .
Ziemniaki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i łączymy boczek i cebulę mieszając delikatnie .
Pieczemy 15 minut pod przykryciem w 180C
Następnie wyciągamy i ziemniaki  przekładamy do brytfanki .
Dodajemy pieczarki, pietruszkę i żółty ser, mieszamy delikatnie
Pieczemy kolejne 15 minut nie przykrywając już .
To wszystko!!!
Przed samym podaniem posypujemy szczypiorkiem .
Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania