Czekoladowo-cynamonowe ślimaczki

Zawsze jak mnie nachodzi ochota na coś słodkiego od razu myślę o tych ślimaczkach. Są bardzo proste do zrobienia, a zapewniam nikt im się nie oprze. 



Składniki na ciasto:
30g świeżych drożdży
3 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
5 szklanek mąki
1 jajko
100g masła

Nadzienie:
czekolada (smak taki jaki lubicie)
2 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
100g masła

Wykonanie ciasta:
Przygotowujemy zaczyn: podgrzewami mleko, wrzucamy do niego drożdże i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczyn zacznie pracować.
W tym czasie topimy masło. Przesiewamy mąkę do miski, wlewamy rozczyn, dodajemy pozostały cukier i masło. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne. 
Ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok 1 godz do wyrośnięcia.

Nadzienie:
Pod koniec wyrastania ciasta topimy masło, gdy trochę wystygnie dodajemy cukier, czekoladę
 i cynamon. Wszystko mieszamy na gładką masę.
Ciasto wałkujemy w prostokąt, ale nie za cienko. Nadzienie rozprowadzamy po cieście. Zwijamy roladę i dzielimy na 10 kawałków.

Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia. Ślimaczki układamy w formie. Zachowajcie niewielkie odstępy, bo i tak ciasto urośnie w trakcie pieczenia. Smarujemy ślimaczki roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 35 min w 190 stopniach.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty