Ciasto na spodzie z pokruszonych herbatników z brzoskwiniami (bez pieczenia)


Czasami przychodzą mi do głowy różne pomysły, które od razu wykonuję a następnie testuję na rodzinie, zazwyczaj jest to mąż i syn :) I tak było z tym ciastem, przepis wymyśliłam tylko jakoś fajnej nazwy nie mogę wymyślić.  Może macie jakieś pomysły? Do przepisu użyłam marmolady z pigwy, jest genialna ale fajnie też się sprawdzi dżem brzoskwiniowy lub morelowy (choć tak naprawdę wydaje mi się, że każdy będzie tu pasował).
Ciasto łatwe do zrobienia i bez pieczenia. 

Składniki:
  • herbatniki 180 g
  • masło 80 g
  • śmietanka 30% 200 ml
  • mascarpone 250 g
  • cukier 2 łyżki
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • dżem lub marmolada 1 pełna łyżka 
Herbatniki pokruszyć bardzo drobno (ja zrobiłam to przy pomocy blendera i ten sposób polecam, ale można włożyć herbatniki do woreczka i ugniatać np. wałkiem). Wymieszać je z rozpuszczonym masłem, wyłożyć dno formy (u mnie 25x25 cm) i wstawić do lodówki.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić, ja rozpuściłam w kuchence mikrofalowej, co 10 sek mieszałam czekoladę i tak do całkowitego rozpuszczenia (warto pamiętać, żeby nie podgrzewać jednorazowo dłużej niż 15 sek ponieważ czekolada zamiast płynna zrobi się twarda).
Śmietankę ubić z cukrem na sztywno  a następnie dodać mascarpone i miksować do połączenia. Na koniec cały czas miksując na najwyższych obrotach wlać czekoladę. 
Całą masę przełożyć na herbatniki a na nią ułożyć pokrojone brzoskwinie. 
Teraz rozpuścić dżem lub marmoladę (w kuchence mikrofalowej albo w garnku) i posmarować pędzelkiem wierzch ciasta.

I gotowe, smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Print Friendly and PDF
Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger