środa, 9 listopada 2016

Kurczak z dynią i pieczarkami w sosie śmietanowym

Koniecznie muszę się przeprosić z dynią, już zapomniałam jak mogą być pyszne dania z jej udziałem. A jeżeli dynia to koniecznie hokkaido lub masłowa. Obie są delikatnie słodkie i bardzo pyszne, dynie te są gwarancją, że potrawa z ich udziałem będzie bardzo pyszna. Tak więc do dzieła.
 
 

Na 2 porcje:
300 g piersi z kurczaka
400 g dyni hokkaido
200 g pieczarek
1 szklanka rosołu (może być z kostki)
150 ml śmietany 30%
1 łyżka mąki
vegeta, pieprz, słodka papryka
olej do smażenia

Pieczarek nie myjemy, obieramy tylko ze skórki i kroimy na ćwiartki, lekko doprawiamy vegetą,  następnie podsmażamy na oleju na patelni i wrzucamy do garnka.
Na tej samej patelni (nie myjemy jej) podsmażamy do miękkości dynie pokrojoną w dość dużą kostkę (2x2 cm) i też wrzucamy do garnka. Dyni hokkaido nie obieramy ze skórki.
Na samym końcu smażymy na patelni kurczaka pokrojonego w kostkę i przyprawionego vegetą. Po usmażeniu wrzucamy go do garnka.
Całość zalewamy rosołem.  Śmietankę mieszamy z mąką, dodajemy do potrawy, przyprawiamy pieprzem i słodką papryką, gotujemy minutę. Podajemy z ryżem lub pieczywem.
Smacznego ;-)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz