jak_uprazyc_slonecznik

 

Słonecznik jest znakomitym dodatkiem do surówek, sałatek, zup, makaronów, kasz a nawet deserów (pyszny z lodami).

Prażenie słonecznika znacznie wzmacnia jego smak, dlatego warto poświęcić na to chwilkę zanim dodamy ziarno do dania.

Prażenie słonecznika to bardzo łatwa sprawa, ale trzeba tu pozostać czujnym – słonecznik łatwo przypalić i wtedy zamiast pysznego orzechowego smaku otrzymamy gorzki.

 

 

 

JAK UPRAŻYĆ SŁONECZNIK:

 

Słonecznik wsypujemy na suchą, czystą patelnię – tyle by ziarno pokryło cienką warstwą dno patelni.

Patelnię podgrzewamy a w momencie kiedy ziarno zacznie intensywnie pachnieć i nabierać koloru, mieszamy je łyżką drewnianą lub potrząsamy patelnią, tak by słonecznik ładnie się zbrązowił ze wszystkich stron, ale nie przypalił.

Tak uprażony słonecznik możemy bezpośrednio wysypać na przygotowane danie.

Słonecznik możemy uprażyć też w większej ilości, wtedy uprażone ziarno z patelni przesypujemy na duży talerz i zostawiamy do ostygnięcia. Zimne ziarno przesypujemy do słoika i zakręcamy.

 

 

 

jak_uprazyc_slonecznik