ViolaPassion |
Do kaczki zazwyczaj dodajemy :
Jabłka ,gruszki ,śliwki, pomarańcze?
Zawsze podobnie!
Ja się pytam po co?
Tym razem poszłam w topiki i kaczka była równie dobra jak nie lepsza niż zazwyczaj.
Soczysta , przypieczona i soczysta .
Składniki:
1 kaczka może być mrożona około 1.8 kg
4 ząbki czosnku
4 łyżki majeranku
3 owoce kaki
4 garście okry (piżmian jadalny)
2 łyżki tymianku
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
3 łyżki smalcu gęsiego
morska sól 1 łyżka
1 por
Składniki do kalafiora:
1 kalafior
4 łyżki masła
kilka łyżek bułki tartej
Sposób:
Kaczkę myjmy oczyszczamy z błonek i resztek piór.
Przekrajamy wzdłuż korpusu od strony kręgosłupa pozbawiając jej kości kręgosłupowej
Oczyszczamy w środku z reszty błonek.
I marynujemy
Do dużego garnka wlewamy zimną wodę ,dodajemy czosnek , majeranek i sól mieszamy .
Wkładamy kaczkę i na noc pozostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu .
Następnie wyciągamy kaczkę ,płuczemy i porcjujemy ( skrzydełka, udka ,piersi )
Posypujemy tymiankiem , papryką , majerankiem i nie wielką ilością soli z obu stron.
Rozgrzewamy piekarnik do 200C
Do naczynia żaroodpornego wkładamy kaczkę pokrojonego pora, okrę i owoce kaki uprzednio pokrojone w duże kawałki .
Przykrywamy i pieczemy 30 minut w 180C
Następnie 1 godzinę w 150C
I kolejne pół godziny bez przykrycia w 180C pozostawiając owoce na dnie, dzięki temu kaczka się pięknie zarumieni ,pozostając nadal soczystą.
W między czasie zabieramy się za kalafior.
Umytego i rozdzielonego w tzw. "różyczki" gotujemy około 15 minut we wrzącej i osolonej wodzie ,zlewamy wodę i pozostawiamy do wystygnięcia.
Następnie kalafior wykładamy na półmisek .
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy tartą bułkę .
Zarumieniamy na złoty kolor, i polewamy nasz kalafior rozprowadzając po całości.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania