Pyszna i zdrowa sałatka łącząca różne smaki, idealna do obiadu i na drugie śniadanie.
Przygotuj:
- Nieduża sałata lodowa
- Kilka liści cykorii
- Jeden granat
- Jedno mango
- 200g. sera halloumi
- Świeża kolendra
- Papryka: żółta, czerwona i zielona
- Sos: Musztarda, miód, ocet winny, oliwa czosnkowa, sól, pieprz.
Warzywa myjemy, sałatę siekamy na dość drobne kawałki, paprykę kroimy w równą kostkę. Ser kroimy w plastry i grillujemy na patelni z obu stron, odkładamy do wystudzenia i również kroimy w kostkę. W tym czasie przygotowujemy owoce, które obiecamy: pestki granatu przesypujemy do miski z pozostałymi składnikami, zaś mango kroimy w kostkę i również dodajemy do sałatki. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę i całość mieszamy. Dodajemy kilka liści cykorii do ozdoby. Mogą one również posłużyć jako naturalne miseczki na sałatę. Sos najlepiej przygotować w słoiczku, który po zakręceniu pozwoli nam dokładnie go wymieszać. Do łyżki ostrej musztardy dodajemy łyżkę miodu, nieco oliwy (można użyć smakowej), ocet winny, sól i pieprz. Całość mieszamy, polewamy przed samym podaniem, by sałata nie zwiędła. Smacznego!
Dodaj komentarz