Danie kuchni śródziemnomorskiej
Pomidorowe tagiatelle z małżami to moja propozycja na wykwintny obiad/ kolację.
To takie nasze danie "na specjalną okazję" gdy chcemy coś uczcić, lub gdy mamy rocznicę :)
Oboje z mężem uwielbiamy owoce morza i od czasu do czasu robimy sobie przyjemność przyrządzając dania z nimi w roli głównej w domu. Nie licząc czyszczenia małże przyrządza się dość szybko co jest atutem dania.
Składniki:
Makaron taiatele - 4 niazdka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 słoiczek pasty warzywnej Pindżur Podravka
1 kieliszek białeo wina
3 ałązki natki pietruszki
250 białyc malzy w muszelkac
łyżka oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy aldente. Na rozgrzanej patelni na oliwie szklimy
posiekaną w kostkę cebulę oraz podsmażamy przeciśnięty przez prakę
czosnek. Dodajemy słoiczek Pasty warzywnej Pindżur oraz kieliszek białego
wina. Mrożone małże rozmrozić. Umyć pod bieżącą, zimną wodą, oderwać
bisiory
(nitki wystające ze środka małży) oraz szczoteczką oczyścić muszle,
jeszcze raz opłukać. Do powstałego sosu dokładamy umyte i oczyszczone
surowe małże, przykrywamy pokrywką i dusimy ok 5 min na dużym
ogniu lub do czasu aż wszystkie się otworzą. Od czasu do czasu
potrząsnąć garnkiem. Uchylić pokrywę i trochę ostudzić. Muszle małży,
które się nie otworzyły wyrzucić Przygotowany sos podwać z makaronem
posypując całość posiekaną natką pietruszki.
Wykwintne danie
OdpowiedzUsuń