7 lis 2016

SMAŻONE KRĄŻKI Z NADZIENIEM RUSKIM




W ten piękny listopadowy dzień zaproponuję Wam bardzo dobre Krążki Smażone z nadzieniem Ruskim. Robi się je szybko a smakują niebywale. Aby nasze danie było pyszne, potrzebujemy dobrych jakościowo składników. Dziś współpracowałam z bardzo dobrą Mąką Szymanowską Polskie Młyny oraz Polskim Olejem Rzepakowym. Pierożki podaję z sosem jogurtowo czosnkowym. Polecam i Zapraszam do współnego gotowania:)





SKŁADNIKI NA OK 10 sztuk



CIASTO:

250 g Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny

50 g Masła

250 ml Gorącej Wody

2 Jajka najlepiej L

Szczypta Soli

FARSZ:
3 Łyżki Polskiego Oleju Rzepakowego

250 g Białego Chudego Sera

5 plastrów boczku wędzonego

1 Biała Cebula

4 Ziemniaki

sól i pieprz do smaku



SOS:

5 Łyżek Jogurtu Naturalnego

1 Łyżka Majonezu

2 Ząbki Czosnku przeciśniętego przez praskę

sól i pieprz

1 Łyżeczka Posiekanej Natki Pietruszki 


DODATKOWO:

500 ml Polski Olej Rzepakowy





SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:



Wszystkie składniki na ciasto dokładnie łączę ze sobą stopniowo dolewając gorącej wody. Kiedy ciasto będzie za wilgotne, podsypujemy lekko mąką. Formujemy kulę. Następnie ciasto owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na ok 30 min.

Międzyczasie przygotowujemy farsz.

Ziemniaki myję, obieram, kroję w grubą kostkę i zagotowuję do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy ziemniaki są gorące za pomocą łyżki lub widelca dokładnie rozdrabniam tak by była gładka masa ziemniaczana. Następnie odkładam do przestygnięcia.

Cebulę obieram i drobno siekam, boczek kroję w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną cebulę i boczek. Smażę aż całość będzie rumiana. Kiedy ziemniaki ostygną dodaję twaróg, cebulę i boczek i dalej dokładnie mieszam za pomocą łyżki by masa była jednolita. Doprawiam solą i pieprzem według gustu. Farsz musi być zimny.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowuję na ok 4 mm. Z ciasta wycinam krążki o średnicy ok 4-5 cm. Na krążek za pomocą łyżki nakładam farsz a następnie drugim krążkiem przykrywam. Zagnitam rogi tak by farsz nie wypłynął podczas smażenia.

W Garnku o grubym dnie wlewam Olej. Rozgrzewam tak by był bardzo gorący. Następnie wrzucam ok 4 sztuk do oleju smażę, tak by pierogi były złociste. Pierogi odsączam za pomocą papierowego ręcznika.

Na sam koniec wszytskie składniki sosu łączę.

Pierogi podaję z sosem jogurtowo czosnkowym. Smacznego.

4 komentarze:

KASIAwsi pisze...

REWELACJAWYSZŁY PYSZNE. JA TEŻ UŻYWAM TEJ MĄKI :) POLECAM.

Kuchennaja pisze...

Dziś robię na obiad. Nie słyszałam l tej mące poszlam do sklepu i dzis kupiłam będę testowała. Dam znać.

Anonimowy pisze...

Super pomysł. Ja na tym oleju wszystko smażę a mąki nie próbowałam i chętnie kupię :)

patkauk87 pisze...

Zapraszam do przetestowania i zakulu mąka i olej na prawdę są bardzo dobrymi produktami. A efekt mniam :)

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF