Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 7 listopada 2016

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami

Dziś szybki i prost przepis na ciasteczka. Najdłużej się schodzi z pieczeniem i czekaniem, aż ostygną. Wystarczy kilka składników i gotowe. Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę, gdzie pieczemy w tym tygodniu ciasteczka. 


Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 tabliczki posiekanej czekolady
  • 35 g posiekanych orzechów
  • 35 g rodzynek
  • 1 łyżka słonecznika
  • 2 garście żurawiny
  • 3/4 szklanki wody
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać łyżką. Ciasto nie powinno być, ani za rzadkie, ani zbyt gęste. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, formując okrągłe ciastko. Piec 10-15 minut, aż lekko się zrumienią. Pozostawić do ostudzenia - to wtedy ciastka lekko twardnieją i stają się chrupiące.

Razem ze mną ciasteczka wypiekały:

4 komentarze:

  1. Ale one smakowite :-) Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeśli w ciasteczkach są bakalie i czekolada, to dla mnie bomba ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje za wspólne wydarzenie :) a ciasteczka na 100 % pyszne bo ciasteczka nie moga być inne :)

    OdpowiedzUsuń