Z wiekiem i doświadczeniem coraz bardziej doceniam tradycyjna polską kuchnię i coraz częściej gotuję dania jakie gotowały moja mama czy babcia.
Ostatnio w antykwariacie wpadła mi w ręce „Dobra kuchnia. Żywienie w rodzinie” – opasłe tomisko wydane w 1972r. Prawdziwy rarytas, który oczywiście kupiłam i z którego zamierzam ugotować wiele dań, tych bardziej znanych jak gęś faszerowana kaszą jak i tych mniej jak fasola na kwaśno czy budyń z kalafiorów.
Dzisiaj zapraszam was po klasyczny przepis z XX wieku na rosół z wołowiny.
Rosół możemy podać z makaronem, kluskami lanymi, kładzionymi, francuskimi albo z kaszą pokrojona w kostkę. Możemy go podać też w filiżankach z pasztecikami.
PRZEPIS NA ROSÓŁ Z WOŁOWINY
Składniki na rosół z wołowiny:
1 kg wołowiny (krzyżówka, łopatka, mostek, szponder)
300g włoszczyzny z kapustą włoską
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
liść laurowy
sól do smaku
nać pietruszki (koperek)
Jak zrobić rosół z wołowiny:
Mięso myjemy, wkładamy do zimnej wody (8 szklanek), zagotowujemy pod przykryciem, zbieramy szumowiny.
Zmniejszamy ogień i gotujemy 1 godz.
Włoszczyznę myjemy, oczyszczamy, płuczemy, wkładamy do rosołu razem z przekrojona na pół i zrumienioną cebulą. Dodajemy warzywa i przyprawy i gotujemy jeszcze 1 godzinę.
Rosół podajemy posypany natką z makaronem, kluskami lanymi, kładzionymi, francuskimi albo z kaszą pokrojona w kostkę. Można go podać też w filiżankach z pasztecikami.