Gofry drożdżowe z ciasta nocnego

Pyszne gofry z ciasta nocnego, bardzo wygodna opcja - wieczorem przygotowujemy ciasto, a rano jest ono gotowe do przyrządzenia gofrów. Przyznam, że w weekendy dosyć często je robię wg tego przepisu, ale jakoś do tej pory nie miałam okazji, by się nim z Wami podzielić - gofry zbyt szybko znikają z talerza ;) 
Jest to wersja fit przepisu - bez mleka, bez dodatku cukru, na zdrowym oleju kokosowym. Polecam!




Składniki (na 8 dużych gofrów):
  • 1,5 szklanki mleka sojowego
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 720)
  • 1 szklanka mąki żytniej (u mnie typ 720)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Mleko delikatnie podgrzać, by było letnie, następnie wymieszać z drożdżami i syropem klonowym. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 min. 
Po tym czasie wsypać mąkę do misy miksera, dodać mleko z drożdżami, jajka, olej kokosowy i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować. Misę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Rano rozgrzać gofrownicę i piec gofry zgodnie z instrukcją urządzenia.

Do gofrów polecam smażone jabłka z cynamonem - 3-4 jabłka obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla z grubym dnem, zasypać cynamonem i smażyć na małym ogniu do miękkości. W razie konieczności podlać odrobiną wody.


Komentarze

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF