niedziela, 11 października 2015

Gulasz warzywny w dyni

Już niedługo ukochane święto Amerykanów, a mianowicie Halloween. Do nas do Polski pomału wkracza to święto, chociaż ja do niego jestem sceptycznie nastawiona. Ale postanowiłam zaproponować coś, co z tym świętem się kojarzy, a mianowicie symbol święta, DYNIA. W dyni postanowiłam skomponować pyszny gulasz warzywny, który jest bardzo dobry. Spróbujcie!
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE:

Gulasz warzywny w dyni

  • 20 dag mięsa z szynki
  • 1 cebula
  • kilka plasterków szynki
  • 1 laska kiełbasy
  • 1 parówka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 słoiczka papryki marynowanej
  • 1/2 cukinii
  • 1,5 dyni (małe)
  • sól, pieprz, kucharek
Cebulkę poszatkować, mięso z szynki pokroić w kostkę. Wrzucić cebulkę na patelnię z olejem i lekko zarumienić. Dodać mięso z szynki. Następnie pokroić w kostkę cukinię i pół dyni, kiełbasę i parówki w mniejsze kawałki.

Szynkę pokroić w kwadraciki. Wszystko dodać na patelnię i smażyć ok. 8 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w mniejsze kawałki paprykę marynowaną oraz poszatkowaną natkę pietruszki.

Przyprawić do smaku i podsmażać jeszcze chwilkę. Całą dynię obkroić u góry (tak aby pozostał "kapelusz") i z wnętrza wyjąć jej miąższ i nasiona.

Gulasz przełożyć do dyni i podawać ciepłe na stół. Smacznego.  






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz