sobota, 24 października 2015

Klopsiki w sosie śmietankowym

Dziś polecam przepis na pyszne klopsiki w sosie śmietanowym. Przepis jest bardzo łatwy, można je zrobić szybko. Nadają się dla rodzinki, jak również dla przybyłych gości. Smakują super. Wystarczy choć raz wypróbować, a na pewno zrobicie je po raz kolejny.
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE:


Klopsiki w sosie śmietankowym

  • 60 dag mięsa mielonego (dowolnego)
  • 25 dag makaronu penne
  • 1 duży por
  • 2 i pół szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • pół szklanki sera żółtego
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 łyżka margaryny
  • garść zielonej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz


SOS: W dużym rondlu rozgrzać margarynę dodać pokrojony por i podsmażyć około jednej minuty. Mleko i śmietanę połączyć razem dodać mąkę i dobrze roztrzepać. Zalać podsmażony por i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić do wystygnięcia.

KLOPSY: Do miski wkładamy mięso dodajemy jajka, sól, pieprz do smaku oraz drobno pokrojoną pietruszkę (gdy mięso jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę bułki tartej). Na chwilę wyrabiamy mięso ręką i formułujemy nieduże klopsiki. Do zimnego sosu dodać starty ser i wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i wsypać makaron. Na makaron wlać sos, wymieszać, zrobić wgłębienie i wkładać klopsy. Cały makaron musi być pokryty sosem. Wstawić do piekarnika na 160 st i zapiekać 40 min, aż klopsy się zarumienią.  




4 komentarze:

  1. Należy dodać kwaśną czy słodką śmietanę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam, przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale miałam zawirowania i nie mogłam wejść na komputer i na bloga.
      Odpowiedź: należy dodać śmietanę 18%, czyli kwaśną, taką co dodajemy do np. zup

      Usuń
  2. Przepraszam bardzo , ale zalać podsmażony por, a nie podsmażoną porę. Przepis wydaje się ciekawy, chyba wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za zwrócenie uwagi. Już poprawiłam.
      Przepis polecam, jest pyszny.

      Usuń