Dziś polecam przepis na pyszne klopsiki w sosie śmietanowym. Przepis jest bardzo łatwy, można je zrobić szybko. Nadają się dla rodzinki, jak również dla przybyłych gości. Smakują super. Wystarczy choć raz wypróbować, a na pewno zrobicie je po raz kolejny.
- TRUDNOŚĆ: średnie
- CZAS:
- PORCJE:
Klopsiki w sosie śmietankowym
- 60 dag mięsa mielonego (dowolnego)
- 25 dag makaronu penne
- 1 duży por
- 2 i pół szklanki mleka
- 1 szklanka śmietany 18%
- pół szklanki sera żółtego
- 2 jajka
- 1,5 łyżki mąki
- 1 łyżka margaryny
- garść zielonej natki pietruszki
- sól
- pieprz
KLOPSY: Do miski wkładamy mięso dodajemy jajka, sól, pieprz do smaku oraz drobno pokrojoną pietruszkę (gdy mięso jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę bułki tartej). Na chwilę wyrabiamy mięso ręką i formułujemy nieduże klopsiki. Do zimnego sosu dodać starty ser i wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i wsypać makaron. Na makaron wlać sos, wymieszać, zrobić wgłębienie i wkładać klopsy. Cały makaron musi być pokryty sosem. Wstawić do piekarnika na 160 st i zapiekać 40 min, aż klopsy się zarumienią.
Należy dodać kwaśną czy słodką śmietanę?
OdpowiedzUsuńwitam, przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale miałam zawirowania i nie mogłam wejść na komputer i na bloga.
UsuńOdpowiedź: należy dodać śmietanę 18%, czyli kwaśną, taką co dodajemy do np. zup
Przepraszam bardzo , ale zalać podsmażony por, a nie podsmażoną porę. Przepis wydaje się ciekawy, chyba wypróbuję.
OdpowiedzUsuńdziękuję za zwrócenie uwagi. Już poprawiłam.
UsuńPrzepis polecam, jest pyszny.