poniedziałek, 26 października 2015

Ryba po grecku na dorszu

Lubicie rybę po grecku? Ja bardzo <3 U nas w domu robię ją dość często, dlatego dziś chciałam się podzielić przepisem z wami. Do tego przepisu można użyć różnego rodzaju ryby. Ja osobiście użyłam dorsza. Spróbujcie. Rybkę po grecku robi się szybko i jest pyszne.
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE:


Ryba po grecku na dorszu

  • 1 kg dorsza
  • 50 dag cebuli
  • mały słoiczek koncentratu
  • 10 łyżek ketchupu
  • parę pasków papryki
  • sól
  • pieprz
  • nać pietruszki
  • olej do smażenia
  • mąka, jajko i bułka tarta do panierki ryb


Dorsza pokroić w kawałki. Każdy płat posolić, panierować w mące, jajku oraz w bułce tartej. Piec na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Odstawić do schłodzenia. W osobnym rondlu wlać odrobinę oleju i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Delikatnie zrumienić. Podlać odrobiną wody, dodać ketchup, paprykę pokrojoną w paski i koncentrat pomidorowy, chwilę gotować aż lekko zgęstnieje.

W dużym półmisku układać usmażone ryby i przykryć przygotowaną wcześniej cebulową zalewą.

Ozdobić natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz