poniedziałek, 24 października 2016

Ciasteczka oponkowe z dżemem truskawkowym

Super ciasteczka. Są bardzo proste w wykonaniu, a przede wszystkim szybkie. Zasmakują całej rodzinie. Co najlepsze przy przygotowaniach mogą pomóc dzieci. Serdecznie polecam :D

                                                -TRUDNOŚĆ: średnie        CZAS:

Ciasteczka oponkowe z dżemem truskawkowym

CIASTO

  • 4 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kg sera białego
  • mały kieliszek octu

DODATKOWO

  • 30 dag truskawek
  • cukier żelujący
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia.

Na sam początek przygotować dżem truskawkowy: truskawki zmiksować, dodać cukier żelujący wg przepisu podanym na opakowaniu.

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać resztę składników przygotowanych na ciasto oponkowe i wyrobić dosyć luźne ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto ma być dosyć miękkie.

Następnie wałkujemy na grubość 0,5 cm, nakładamy dżem i sklejamy jak na pierogi. Smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz