piątek, 28 października 2016

Babeczki drożdżowe z truskawkami

Dziś bardzo senny dzień. Nie wiem dlaczego, ale od kilku dni jestem bardzo znużona i cały czas chce mi się spać. Postanowiłam dziś zrobić pyszne babeczki drożdżowe z truskawkami. Truskawki, które użyłam do ich przygotowania mam zamrożone z letnich zbiorów. Po odmrożeniu czuć w nich jeszcze trochę lata :P. Oj ale bym wróciła do tych upałów i słońca za oknem, a dziś... -1 st u nas był rano, a na oknach samochodów i trawie szron... Niestety zbliża się zima i nie unikniemy jej, ale po przygotowaniu takich pysznych deserów, będzie można choć na chwilę sobie o lecie przypomnieć :D

                             -TRUDNOŚĆ: średnie       -CZAS:            -PORCJE: 12

 Babeczki drożdżowe z truskawkami

CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 30 dag mąki
  • 3 jajka
  • 3 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 10 dag margaryny

POSYPKA:

  • szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 kostki margaryny

DODATKOWO

  • 30 dag truskawek

CIASTO: Drożdże rozrobić z małą ilością mleka wlać do miski, dodać jajko i 2 żółtka, cukier oraz resztę mleka. Wymieszać z mąką, na końcu dodać roztopioną margarynę. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące można dodać mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min w ciepłe miejsce. Do papilotków na muffinki wkładamy pół foremki ciasta, na ciasto kładziemy pół dużej truskawki lub jedną mniejszą i przykrywamy odrobiną ciasta, posypujemy wcześniej przygotowaną posypką.
POSYPKA: Wszystkie składniki na posypkę łączymy razem i wyrabiamy delikatnie palcami. Pieczemy w 180 st około 25-30 min. 
 




 Więcej Ciast i deserów znajdziesz TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz