Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym



Ciasto, które miało być tylko ciastem marchewkowym. A zostało ciastem marchewkowo-potrójniekokosowym. Kokos wylądował w kremie, a dzięki zmiksowaniu go na mączkę, krem był naprawdę kremowy. Kokosu nie pożałowałam też do samego ciasta i na sam koniec czym innym mogłam posypać ciasto, jak nie kokosem właśnie? 

Ciasto bardzo smakowało Hani, choć ona od kokosu zwykle z daleka. Batoniki Bounty mogą leżeć na wyciągnięcie ręki tuż obok jej łóżka i nie ruszy, tak tutaj aż byłam zdziwiona. To wszystko pewnie zasługa marchewki ;) 

Polewa jest tradycyjna. Taka jak u mamy, u babci. W swoim zeszycie z przepisami z lat 90-tych mam kilkanaście przepisów na polewy, ale tylko ta jest wg mnie idealna. Łatwa, z kilku składników, idealnie tężejąca. Jeśli jednak z pewnych względów wolicie wersję bardziej współczesną to najlepiej roztopić czekoladę z dodatkiem niewielkiej ilości śmietany kremówki.


Składniki na ciasto marchewkowe:
(na blaszkę o wymiarach ok. 21 x 31 cm - duża)

  • 400 g mąki 
  • 4 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  •  225 ml oleju roślinnego
  •  400 g drobno startej marchewki
  • 100 g wiórków kokosowych (1 pełna szklanka)
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. 
  2. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy startą marchewkę, kokos, imbir i delikatnie mieszamy. 
  3. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, łącząc wszystkie składniki (za pomocą miksera na najniższych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki).
  4. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy ok.50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, sprawdzając patyczkiem czy nie jest w środku surowe. W razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia.
  6. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy wzdłuż na dwie części.
Składniki na krem kokosowy:

  • 400 g serka śmietankowego (kanapkowego, użyłam "Mój ulubiony" z Wielunia)
  • 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru pudru 
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
 Przygotowanie:
  1. Wiórki kokosowe miksujemy za pomocą blendera na mączkę. 
  2. W osobnej misce na wolnych obrotach delikatnie miksujemy masło z cukrem pudrem i serkiem śmietankowym. 
  3. Do serka dodajemy mączkę kokosową, łączymy i takim kremem przekładamy ciasto.

Składniki na polewę:
  • 80 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka zimnej wody 
Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wkładamy razem do rondelka i na wolnym ogniu doprowadzamy do roztopienia.
  2. Cały czas mieszamy (polewa nie musi się zagotować), aż otrzymamy jednolitą polewę (nie musi się zagotować).
  3. Tężejącą polewę wylewamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.
  4. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już prawie 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 16 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Justyna- upiekłam:D pycha;D następnym razem chyba więcej tego kremu dam do środka;) Taki krem z sera robionego przez męża jeszcze lepiej smakuje;D Moja ekipa zajada się aż uszy się trzęsą:) Dziękuję, za ten przepis:) ps. poprzedni był mój, ale przez przypadek z nie tego konta co trzeba;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaaardzo się cieszę :) Dla mnie to ciasto to teraz nr 1 :) Pewnie do świąt i do piernika :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger