sobota, 5 listopada 2016

Rajskie jabłuszka w occie


Rajskie jabłuszka, małe jabłuszka rosnące na ozdobnych, pięknie kwitnących jabłoniach. 


Pięknie wyglądają na drzewach, ale również stanowią ozdobę stołów, dań. Mogą być czerwone, różowe, zielone. Można je zamknąć na zimę w syropie, occie lub nalewce.


Proponuję rajskie jabłuszka w occie. Idealne będą do zimnych mięs, pasztetów, wędlin.

  • 1 kg rajskich jabłuszek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 laska cynamonu,
  • 8 goździków,
  • 1 litr wody,
  • 600 g cukru,
  • 0,2 l octu 10%,

Jabłuszka umyć, osuszyć. Zostawić ogonki, nie odrywać ich.


Ponakłuwać igłą (skórka nie będzie pękać podczas gotowania). Wrzucić do wrzącej wody z sokiem cytrynowym, gdy się zagotują, wyjąć osączyć.
Zagotować wodę z cukrem, dodać goździki, rozgnieciony cynamon, wlać ocet i zagotować. Do gotującej się zalewy włożyć gorące jabłuszka i zagotować. 
Jabłuszka przełożyć do wyparzonych słoików, przyprawy rozłożyć do słoiczków z jabłkami, zalać gorącym octem.
Zamknąć, wstawić do garnka (dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą w temperaturze zalewy.
Pasteryzować około 15 minut słoik o pojemności 330 ml.
Po wyjęciu słoiki odstawić do ostygnięcia, do góry dnem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz