czwartek, 3 listopada 2016

Pierś kurczaka nadziewana farszem z pora, boczku i sera

Por to moje ulubione warzywo, uwielbiam go pod każdą postacią. Dziś postanowiłam nadziać nim pierś kurczaka. Chrupiąca panierka, soczysty kurczak i on, czyli por!
 

 
1 podwójna pierś z kurczaka
1 mały por
boczek wędzony parzony, pokrojony w kostkę tak ok. 1/2 szklanki
3 łyżki tartego żółtego sera
vegeta
pieprz
do panierki: mąka, bułka tarta, jajko
olej do smażenia
 
Pierś rozciąć w środku, zrobić tzw. kieszonkę. Przyprawić w środku i na zewnątrz Vegetą i pieprzem.
 
Boczek podsmażyć, dodać pora i smażyć na bardzo małym ogniu około 10 minut, pod koniec dodać starty żółty ser, przyprawić Vegetą, wymieszać.
 
Gotowym farszem napełnić pierś i spiąć wykałaczkami, następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej, smażyć z obu stron na średnim ogniu, na złoty kolor.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz