Recent Posts

piątek, 4 listopada 2016

Rosół z kaczki z pietruszkowymi kluskami

To już kolejny rosół prezentowany na blogu. Tym razem zrobiony został z kaczki, dodatkowo z pietruszkowymi kluskami. Kaczka nadaje specyficznego smaku temu daniu. W sklepach często można kupić porcje rosołowe. Jeżeli będziecie planować rosół, spróbujcie ugotować go z właśnie z kaczki, jest smaczny.


Składniki:
  • Porcja rosołowa z kaczki
  • 2 ½ l wody
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • Kawałek korzenia selera
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz


Kluski:
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • Mąka
  • Pęczek pietruszki
  • Sól
  • 1 łyżka oleju





Wykonanie:

Umyte części kaczki wkładamy do wody, solimy i zagotowujemy. Zdejmujemy szum. Następnie dodajemy wszystkie umyte i pokrojone warzywa. Cebulę obieramy, nakłuwamy na widelec i opalamy nad ogniem (można wykorzystać kuchenkę gazową). Opalona cebula daje intensywny smak. Dodajemy do rosołu. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy wolno aż do miękkości warzyw i mięsa (porcje rosołowe po ugotowaniu obieramy i ponownie umieszczamy mięso w zupie). Do miseczki wbijamy jajka, mleko. Solimy. Mieszamy wsypujemy  mąkę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby ciasto było znacznie gęstsze niż do naleśników. Do garnka wlewamy wodę i solimy. Dodajemy również olej. Wodę zagotowujemy. Podczas gotowania nabieramy łyżką ciasto a drugą łyżką część zsuwamy do wody. Po minucie gotowania (jak wypłyną) odcedzamy kluski i wykładamy je na talerz. Do klusek wlewamy rosół wraz warzywami. Smacznego.

0 komentarze:

Prześlij komentarz